Zasílat nabídky

Tímto uděluji souhlas společnosti Jobs Contact Personal, s.r.o., se sídlem v Brně, Křenová 531/69a, IČ:17181879 se shromážděním, zpracováním a uchováním osobních údajů o mé osobě dle zákona č. 110/2019 Sb., o ochraně osobních údajů v platném znění, za účelem prezentace potenciálním zaměstnavatelům a zprostředkování zaměstnání. Osobními údaji jsou v tomto případě zejména jméno a příjmení, datum a místo narození, bydliště, údaje o vzdělání, praxi, dovednostech apod. záležitostech uvedených v životopisu.

Slavíme MDŽ s významnými ženami v dějinách IT

Při příležitosti MDŽ s vámi chceme sdílet pět inspirativních příbehů žen, které významně ovlivnily vývoj informačních technologií. Přečtěte si o průkopnicích své doby, jež přispěly k podobě počítačů, programování a softwarového inženýrství, jak je známe dnes. A třeba jejich osudy a přínosy inspirují i vaše rozhodování o kariérní dráze v IT!

Ada Lovelace

Ada Lovelace

Anglická matematička Ada Lovelace (1815 - 1852), dcera básníka G. G. Byrona, se proslavila jako vůbec první programátorka a zakladatelka počítačové vědy. Spolupracovala s tvůrcem prototypu digitálního počítače Charlesem Babbagem. Přeložila článek italského matematika Luigiho Federica Menabrea o Analytickém stroji - rané koncepci univerzálního počítače - ke kterému připojila své vlastní poznámky, jež obsahovaly algoritmy považované za první kód v historii.

Její přínos a přínos dalších důležitých žen ve vědě, technice, inženýrství a matematice se připomíná druhé úterý v říjnu na "Den Ady Lovelace".

Grace Hopper

Grace Hopper

Americká matematička a námořní důstojnice Grace Hopper (1906 - 1992) je považována za jednu z předních postav počítačové vědy. Sehrála klíčovou roli při vývoji programovacího jazyka COBOL (Common Business-Oriented Language). COBOL byl navržen tak, aby byl srozumitelný i pro obchodníky, což přispělo k šíření programování mezi obchodními organizacemi.

Grace byla také jednou z prvních osob, které pracovaly na vývoji kompilátoru. Její kompilátor A-0 položil základy pro automatizované překlady programovacího kódu. Vytvořila také pojem "debugování" v souvislosti s opravou chyb v počítačových programech.


Čerstvé příležitosti v IT:

Java vývojář - rozsáhlé projekty (až 120 000 Kč | Brno, Praha)
Node.js developer wanted! (až 110 000 Kč | Praha)

Frontend developer - React/Vue.js (až 90 000 Kč | Brno)
IT specialista administrátor (až 70 000 Kč | Praha)



Margaret Hamilton

Margaret Hamilton

Margaret Hamilton (1936) je americká počítačová vědkyně, která vytvořila termín "softwarový inženýr" a zanechala nesmazatelnou stopu v oblasti softwarového vývoje. Její kariéra začala v MIT, kde se zapojila do projektu SAGE, prvního amerického systému protivzdušné obrany. V Lincolnově laboratoři MIT vedla tým, který vyvinul klíčový software pro velitelský a lunární modul NASA během misí Apollo na Měsíc.

Spolu s týmem, který vedla, přispěla Margaret k vytvoření prvních norem pro softwarové inženýrství, které poskytly základy pro organizovaný vývoj a správu softwaru. Margaret také stojí za rozvojem konceptu "priority scheduling", který uplatňujeme dodnes.

Frances E. Allen

Frances E. Allen

Americká počítačová vědkyně Frances E. Allen (1932 - 2020) vstoupila do historie jako první žena, která získala prestižní Cenu A. M. Turinga v roce 2006 za svůj průkopnický přínos v oblasti optimalizace kompilátorů a především za její práci na paralelním zpracování.

Její kariéra u společnosti IBM zahrnovala práci na kompilátorech pro superpočítače, jako byly IBM 7030 a IBM 7950, s důrazem na efektivní programování pro víceprocesorové systémy. Frances založila skupinu PTRAN, která se specializovala na paralelní překlad. Její práce posunula hranice možností v oblasti programování a výpočetních věd.

Anita Borg

Anita Borg

Americká počítačová vědkyně Anita Borg (1949 - 2003) věnovala svou kariéru podporování žen v oblasti informatiky a technologií a je zakládající osobností tzv. kyberfeminismu. Získala doktorát na New York University v roce 1981 a poté pracovala v několika počítačových společnostech, včetně Digital Equipment Corporation. V roce 1987 založila internetovou komunitu Systers a později ústav na podporu žen v technologiích AnitaB.org

Za svůj život vytvořila Anita řadu programů a iniciativ, které přispěly k zvýšení zapojení žen v IT, jako např. "Grace Hopper Celebration of Women in Computing," největší konferenci pro ženy v oblasti počítačových věd.


Jsme Jobs Contact, váš parťák na cestě za novou kariérou

Obraťte se na nás, pokud přemýšlíte o změně vaší současné práce. Buď nám zašlete životopis na email: dotaz@jobscontact.cz nebo nám zavolejte na tel.: +420 602 642 915. Aktuální příležitosti najdete na naší stránce Nabídky práce. A pokud hned teď nehledáte novou práci, ale chcete mít přehled o zajímavých příležitostech v oboru, nastavte si zasílání nabídek práce do e-mailu.


bar-logo