Zasílat nabídky

Tímto uděluji souhlas společnosti Jobs Contact Personal, s.r.o., se sídlem v Brně, Křenová 531/69a, IČ:17181879 se shromážděním, zpracováním a uchováním osobních údajů o mé osobě dle zákona č. 110/2019 Sb., o ochraně osobních údajů v platném znění, za účelem prezentace potenciálním zaměstnavatelům a zprostředkování zaměstnání. Osobními údaji jsou v tomto případě zejména jméno a příjmení, datum a místo narození, bydliště, údaje o vzdělání, praxi, dovednostech apod. záležitostech uvedených v životopisu.

Slavíme mezinárodní Den programátorů

Moderním světem hýbou digitální technologie a za každou řadou jedniček a nul stojí programátoři. Přesně těmto průkopníkům dnes vzdáváme hold! Oslavte s námi Den programátorů s článkem o nejčastějších mýtech, které kolem programování kolují. A kolegovi programátorovi dnes nezapomeňte udělat drobnou radost, třeba ranní koblihou. :)

Mýtus 1 - Programátor vám hravě opraví počítač nebo tiskárnu

Mnoho lidí je stále přesvědčeno, že programátor je prostě "ajťák", který zná vše, co se počítačů i elektroniky týče. Hardware, software, periferie nebo specifikace telefonů - v očích laiků to někdy vychází na stejno. Realita je ale samozřejmě úplně jinde. Programátoři nejsou technici hardwaru, ani specialisté na prodej elektroniky. Jít za programátorem, ať vám opraví laptop, je jako jít za architektem, ať vám spraví rozbitou zeď.

Mýtus 2 - Programátoři jsou geniální matematici

Někteří lidé automaticky předpokládají, že pokud programátoři nejsou dobří v matematice, nemohou se naučit programovat. Pravdou ale je, že většina kódování nemá s matematikou moc společného. Základní algebra je potřeba, psaní kódu ale není o matematických vzorcích. I v herním vývoji, kde je potřeba trigonometrie a fyzika, vám poslouží knihovny a pluginy. Něco jiného je pak logické myšlení, to je pro programátory nutnost.

Mýtus 3 - Programátoři nemají žádný sociální život

Stereotypní představa, jak vypadá programátor? Tlustý muž, žijící ještě po třicítce ve svém zatemněném pokoji v bytě rodičů. Tak bývají programátoři často vyobrazení i ve filmech. Jedná se o velmi mylnou představu. Mezi programátory, stejně jako v jakékoliv jiné skupině lidí, najdeme introverty i extroverty a rozhodně nejde o antisociální jedince na okraji společnosti.


NOVÉ POZICE - BACKEND VÝVOJ:

NOVÉ POZICE - FRONTEND VÝVOJ:


Mýtus 4 - Programátoři jsou jenom muži

Je zajímavé, jak lidé s postupem času zapomněli, že u zrodu programování stály i ženy. V 80. letech pracovalo v oboru IT dokonce 37 % žen a programování byla oblast, kde na pohlaví nezáleží. Stereotyp o mužské práci se vytvořil až posléze. I to se ale dnes mění a do dříve mužských kolektivů se nyní dostává čím dál více žen.

Mýtus 5 - Programátor se mi nabourá do kamery u počítače

Programátoři píší kód a vytváří softwarové aplikace. Nejsou to bezpečnostní experti, kteří by znali všechny nedostatky zabezpečení a způsoby, jak je využít.

 

bar-logo