Zasílat nabídky

Tímto uděluji souhlas společnosti Jobs Contact Personal, s.r.o., se sídlem v Brně, Křenová 531/69a, IČ:17181879 se shromážděním, zpracováním a uchováním osobních údajů o mé osobě dle zákona č. 110/2019 Sb., o ochraně osobních údajů v platném znění, za účelem prezentace potenciálním zaměstnavatelům a zprostředkování zaměstnání. Osobními údaji jsou v tomto případě zejména jméno a příjmení, datum a místo narození, bydliště, údaje o vzdělání, praxi, dovednostech apod. záležitostech uvedených v životopisu.

Začněte svou IT kariéru v JavaScriptu!

Vrtá vám hlavou, jak získat první práci v IT? Máme pro vás řešení – staňte se JavaScript vývojářem! Cest, jak získat první komerční praxi s vývojem SW, je hodně. Čím dál více začínajících vývojářů ale volí jako svůj první jazyk právě JavaScript. Jeho velkou výhodou je, že výsledky své práce vidíte téměř ihned a můžete si kontrolovat jejich správnost. Přečtěte si níže, jak začít svou kariéru v IT. A pokud jste už o krok dál, máme pro vás juniorní pozice zaměřené na vývoj front-endu.

JavaScript jako brána do světa IT

Pokud se učíte programovat, pravděpodobně se rozhodujete mezi jazyky Python a JavaScript. Právě to jsou totiž jednoznační favoriti mezi začínajícími vývojáři. Oba mají poměrně jednoduchou syntaxi (tedy způsob, jakým zapisujete kód) a zároveň skýtají velké množství možností pro praktické využití.

JavaScript samotný má navíc tu výhodu, že se většinou využívá k tvorbě webového rozhraní. Zjednodušeně tedy té části internetové stránky, kterou vidíte. Díky tomu si můžete ihned zkontrolovat, jak výsledek vaší práce vypadá a zda vše funguje, jak má.

Navíc, až se v samotném jazyce dostanete dále, můžete se vrhnout na vývoj mobilních aplikací nebo přejít k vývoji back-endu.

Pak se můžete dostat i k vážně zajímavým rolím s velice atraktivním platovým ohodnocením. Zde pro vás máme ochutnávku.


Žhavé pozice v JavaScriptu:

 


Jak ale s JavaScriptem začít?

Na úplném začátku vám může pomoci kterýkoliv z desítek online kurzů. Tam se zpravidla postupně naučíte všechny tři jazyky tzv. svaté trojice webového vývoje. Těmi jsou vedle JavaScriptu ještě HTML a CSS.

Jakmile zvládnete základ, přijdou na řadu knihovny. Tou základní je jQuery. Jde v podstatě o seznam definovaných funkcí, na které se programátor jen odkazuje. Díky kombinaci JavaScriptu a knihovny jQuery už ale dokážete vytvořit své první webové prezentace.

Poté stačí přidat některý z moderních frameworků. Tedy v podstatě rozšíření původního programovacího jazyka. Mezi ty nejpopulárnější patří React, Angular a Vue. O tom, jaké mezi nimi jsou rozdíly, přečtete tady.

Ve chvíli, kdy některý z nich zvládnete, jste připraveni na první pracovní pohovory! A i když to tak nemusí vypadat ihned, komerční praxi můžete získat i jako naprostý junior. Níže se dozvíte, na co se vás můžou o JS zeptat u pohovoru a jak na to odpovědět.

OTÁZKY U POHOVORU:

1) Popište nám, co víte o JavaScriptu?

Jde o objektově orientovaný programovací jazyk určený pro tvorbu moderních dynamických webů. JavaScript je to, čemu se říká prototypový (či prototypální) jazyk. To znamená, že všechny objekty v JavaScriptu, jako například String, jsou založené na prototypech. Jedná se o Open source.

2) Jaké jsou výhody JavaScriptu?

Výhodou JavaScriptu je na prvním místě mnohem menší zatěžování serveru, na kterém jsou stránky umístěny. Návštěvníkům webu poskytuje okamžitou zpětnou vazbu. Má bohaté rozhraní.

3) Jaké jsou hlavní rozdíly mezi Javou a JavaScriptem?

JavaScript je lehký skriptovací jazyk vyvinutý společností Netscape. Používá se k tomu, aby byly webové stránky interaktivní. Není tedy součástí platformy Java. Java je úplný a samostatný jazyk, který lze použít v backendovém kódování.

 

bar-logo